Telwoorden, lidwoorden, het bijvoeglijk naamwoord, het zelfstandig naamwoord, verwijswoorden, voorzetsels… Woordsoorten zijn er in overvloed. Niet gek dus dat ze nogal eens door elkaar worden gehaald. Wil je de woordsoorten goed trainen met je leerlingen of met je kind? Dan kan het woordsoorten spel uitkomst bieden. Hieronder lichten we ons nieuwe spel graag verder toe.
Inhoudsopgave
Woordsoorten
Woordsoorten zijn belangrijk en worden aangeleerd, omdat ze de zinsopbouw ondersteunen. In een later stadium helpt dat grammatica en ook werkwoordspelling beter onder de knie te krijgen. De meeste taal- en spellingmethodes voorzien in het aanleren van woordsoorten. Echter worden deze niet vaak meer herhaald. Het gevolg is dat ze wegzakken en kinderen na een poosje geen idee meer hebben welke woordsoort nu bij welk woord hoort.
Op spelenderwijs oefenen met woordsoorten zal dus zeker in het voordeel van kinderen zijn.
Het woordsoorten spel is hieronder te downloaden. De download bestaat uit:
- Een uitleg van het spel en de varianten waarin het te spelen is;
- Acht korte verhalen;
- Een blad met kaarten (zo vaak uit te printen als nodig).
We adviseren om zowel de verhalen als de kaarten te lamineren, omdat ze zo langer en vaker te gebruiken zijn. Op het gelamineerde verhaal kunnen kinderen dan met markeerstift werken.
Woordsoorten spel
Het woordsoorten spel werkt heel simpel. Het is alleen te spelen, maar het leukste is om het met twee of drie kinderen tegelijk te doen. Er is een aantal verhaaltjes en een aantal kaartjes. De kinderen kiezen een verhaaltje uit en leggen dit voor zich op tafel. Ze lezen het verhaaltje even goed door. Daarna worden de kaartjes omgedraaid op een stapel gelegd. Om de beurt pakken ze een kaartje van de stapel af. Er zal een woordsoort op staan, bijvoorbeeld ‘zelfstandig naamwoord’, ‘verwijswoord’ of ‘lidwoord’. De kinderen moeten dan dat woord claimen uit het verhaal. Ze kunnen het op een los velletje schrijven, maar – als de leerkracht of ouder het verhaal gelamineerd heeft of vaker heeft uitgeprint – ook markeren of wegstrepen. Een woord dat eenmaal is weggestreept, mag niet opnieuw worden weggehaald. Ieder geclaimd woord is een punt waard. Het kind dat een woord claimde, houdt het kaartje.
De kinderen gaan door tot de kaartjes op zijn.
Zit een bepaald woord er niet meer tussen en is het niet meer te claimen? Dan wordt het kaartje met de woordsoort weggelegd. Je kunt ervoor kiezen om andere kinderen nu de kans te geven om het woord alsnog te claimen, maar dat is aan de leerkracht.
Degene met de meeste kaartjes aan het eind wint het spel. Nu kan een nieuw verhaal worden gepakt.
Makkelijk aan te passen
Lang niet alle woordsoorten zijn al behandeld. Het spel is dan ook makkelijk aan te passen door de kaartjes weg te nemen van woordsoorten die de kinderen nog niet kennen. Uiteraard kunnen leerkrachten en/ of ouders ook eigen verhalen toevoegen of de kinderen verhalen laten schrijven. Op die manier wordt het spel nog meer eigen voor de kinderen.
Speel het woordsoortenspel!
Lijkt het je leuk om het woordsoortenspel te spelen? Download het bestand dan via de link hieronder. We horen graag hoe je het spel vindt! Deel je het ook met je vrienden en collega’s op Facebook, Pinterest en Twitter? Alvast bedankt!