IEP toets oefenen? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles wat je weten moet over het leerlingvolgsysteem IEP en de IEP-toetsen van groep 3 tot en met 8.

Wat is de IEP toets?

De toetsen in het IEP leerlingvolgsysteem toetsen hoe een kind zich ontwikkelt op de basisschool. IEP maakt zelf onderscheid tussen IEP hoofd en IEP hart en handen. IEP hart en handen betreft de sociale ontwikkeling van kinderen, IEP hoofd de cognitieve. Als we naar de IEP toetsen kijken hebben we het over taal en rekenen.

Vanaf groep 3 tot en met groep 8 vinden twee keer per jaar de IEP toetsen plaats. Dit varieert van school tot school, maar veel scholen houden januari aan voor de eerste IEP toets en mei/ juni voor de tweede IEP toets. Er zijn ook scholen waar de eerste toets al in oktober plaatsvindt en de tweede in april.

IEP-toetsen in de basisschool

IEP leerlingvolgsysteem

IEP is de afkorting voor Inzicht Eigen Profiel. Het IEP leerlingvolgsysteem (LVS), uitgegeven door Bureau ICE, kan worden gebruikt om te zien hoe een leerling of ene groep zich ontwikkelt. Heeft een kind de lesstof goed begrepen en is hij of zij gegroeid? Op welke stof moet de leerkracht de komende periode extra inzetten? Die vragen worden  beantwoord door te kijken naar de IEP toetsen in het leerlingvolgsysteem.

Door het afnemen van de IEP toets wordt gedurende een hele schoolcarrière in kaart gebracht hoe een kind zich ontwikkeld, welke hulp hij of zij nodig heeft en wat de beste uitstroom is in het voortgezet onderwijs.

Uitslag IEP-toetsen

Leerkrachten halen veel informatie uit de uitslagen van de IEP toets. Hoewel het niet de bedoeling is om leerlingen met elkaar te vergelijken, wordt wel altijd gekeken op groepsniveau. De leerkracht kan op basis daarvan zien welke doelen goed aan bod zijn gekomen en welke nog aandacht behoeven.

Op individueel niveau krijgt een kind inzicht in het leren. Zo is in onderstaande grafiek te zien dat één vak (spelling) blijft groeien, maar dat rekenen en begrijpend lezen vanaf groep 5 achteruitgaan. De leerkracht zal daar dus werk van maken.

IEP-toets grafiek dalende lijn

In de grafiek hieronder zie je dat drie vakken gedurende hele basisschool (van M3 tot en met M8 – doorstroomtoets) een stijgende lijn laten zien.

IEP-toets grafiek stijgende lijn

Andere leerlingvolgsystemen

Scholen zijn verplicht een leerlingvolgsysteem te hanteren, om zo de ontwikkeling van kinderen vast te leggen. IEP is een leerlingvolgsysteem, maar niet de enige. Zo zijn er ook leerlingvolgsystemen van DIA en Cito Leerling in Beeld.

Wat toetst IEP?

IEP onderscheidt zich van andere leerlingvolgsystemen door te kijken naar het kind in zijn geheel. Er zijn observatielijsten voor de leerkrachten om naar de sociaal-emotionele kant van kinderen te kijken. Die worden ook wel IEP hart en handen genoemd. De IEP hoofd toetst, zoals gezegd, rekenen en taal.

Er is een opbouw in deze toetsen. Zo wordt in groep 3 het begrijpend luisteren getoetst, terwijl dit in groep 4 en  verder ook begrijpend lezen wordt.

Wat wordt er nog meer getoetst? We zetten het hieronder voor je uiteen.

Taalverzorging

  • Spelling en grammatica
  • Interpunctie en hoofdletters
  • Lezen (begrijpend lezen)
  • Woordenschat
  • Interpreteren
  • Samenvatten
  • Opzoeken

Rekenen

  • Getallen (getalbegrip)
  • Verhoudingen
  • Meten en meetkunde
  • Verbanden

Zoals je kan zien wordt in alle groepen rekenen en spelling getoetst. Er wordt dan gekeken of kinderen bij zijn op de genoemde domeinen. Rekenen gaat daarop verder in bijvoorbeeld rekenen met tijd, geld en gewichten, het metrieke stelsel, rekenen met procenten, breuken en verhoudingen en het rekenen met grote getallen en kleine getallen (kommagetallen).

Op het gebied van spelling wordt getoetst of kinderen foutloos kunnen spellen, zoals niet-werkwoorden, werkwoorden en – in de hogere groepen – interpunctie en hoofdlettergebruik. Ook grammatica komt terug in de IEP toets.

Alle kerndoelen komen in de IEP toetsen terug.

IEP Doorstroomtoets

Zodra kinderen in groep 8 zitten hoeven ze nog maar twee toetsen te maken. In de eerste plaats de eerste IEP-toets van groep 8, die als een tussentoets kan worden gezien. Tot slot maken kinderen ook de IEP doorstroomtoets.

De doorstroomtoets is de eindtoets van de basisschool. Het is een belangrijke toets, want de score kan ervoor zorgen dat een advies naar boven wordt aangepast.

Op de IEP doorstroomtoets wordt gekeken naar taalverzorging en rekenen. Ook hierbij worden vooral de genoemde rekenvaardigheden, begrijpend lezen en spelling getoetst.

IEP doorstroomtoets

IEP toets oefenen

Veel ouders kiezen ervoor de IEP toets te oefenen met hun kind. Het voordeel van oefenen is dat kinderen goed voorbereid raken op de IEP toetsen en de laatste hiaten nog tijdig kunnen worden gesignaleerd en weggepoetst.

Andere voordelen van oefenen zijn de volgende:

  • Ouders weten, in deze tijd van lerarentekort, zeker dat ze alles aanbieden wat een kind moet leren;
  • Oefenen maakt kinderen zelfverzekerd;
  • Door te oefenen ervaren de meeste kinderen geen toetsstress meer;
  • Kinderen raken gewend aan de typische vraagstelling op de IEP-toets;
  • Er kan nog extra worden ingezet op onderdelen die kinderen moeilijk vinden;
  • Door te oefenen kunnen kinderen hun potentieel laten zien.
IEP-toets oefenen

Toetstrainers voor de IEP-toets

Wil jij de IEP-toets oefenen met je zoon of dochter? Dan zijn er verschillende toetstrainers beschikbaar. Het zijn toetstrainers die ook gebruikt worden om de Cito Leerling in Beeld te oefenen. Via de links hieronder sturen we je door naar de betreffende groep.

Conclusie

Scholen zijn verplicht een leerlingvolgsysteem te gebruiken om de ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. IEP is zo’n leerlingvolgsysteem. Het geeft twee keer per jaar een toets uit waarbij vaardigheden op het gebied van rekenen en taal worden getoetst. Ook is er de IEP doorstroomtoets, welke kinderen in groep 8 maken. In deze tijden van lerarentekorten en voor extra zekerheid kiezen veel ouders ervoor om de IEP-toets te oefenen.