Heb jij de sommen goed? Hieronder vind je de goede antwoorden.
Heb je moeite met rekenen met inhoudsmaten? Print dan onderstaande kaart uit en gebruik die als geheugensteuntje.
Je bent vast niet de enige die moeite heeft met inhoudsmaten. Probeer vooral het metrieke stelsel uit je hoofd te leren. Door dat vaak genoeg op te noemen en op te schrijven, gaat dit vanzelf. Zo kun je sommen met inhoudsmaten en gewichten makkelijker oplossen. Hieronder volgt het metrieke stelsel met referentiematen (dat zijn maten waarmee je kunt onthouden wat het ongeveer is).
76.400 centimeter
7.640 decimeter
764 meter
76,4 decameter
7,64 hectometer
0,76 kilometer
Maar goed, nu hebben we het alleen over afstanden gehad. Hoe zit het dan met inhoudsmaten, zoals liters en deciliters? Nou, eigenlijk werkt dat hetzelfde. Hoewel we ze niet allemaal gebruiken, kun je ze ook in de lift zetten (denk maar aan een lift met een paar gesloten afdelingen):
kiloliter
hectoliter
decaliter
liter
deciliter
centiliter
milliliter
Vooral het stukje onder liter tot aan milliliter gebruik je. En ook daar is het steeds x10 omhoog en :10 omlaag.
We gebruiken vaak liters, deciliters, centiliters en milliliters (vanaf nu l, dl, cl en ml) om de inhoud aan te geven van vloeistoffen. Wist je dat het stukje l – dl – cl – ml prima past in het gewone metrieke stelsel? Als je spreekt van kubieke meters, dan heb je het over inhoud.
1 meter x 1 meter x 1 meter = 1 kubieke meter (1 m3).
Zo kun je de inhoud van een aquarium berekenen en weet je hoeveel water er in moet. 1 m3 dus. Maar 1 m3 zegt ons niet zoveel, vandaar hebben we iets anders bedacht. Kijk maar mee: