De Cito-stress blijft, ondanks dat de Eindtoets later in het jaar wordt afgenomen en geen invloed meer heeft op het schooladvies. Dat lijkt niets uit te maken voor de druk die leerlingen in groep 8 voelen.
Lastig als je thuis een kind hebt zitten dat bang is voor de Eindtoets. Want hoe vertel je hem of haar dat het allemaal wel mee zal vallen en goed zal komen? Hoe kun je je kind geruststellen?
In dit artikel geven we je 5 tips om met Cito-stress om te gaan.
Inhoudsopgave
Afname is verlaat, Cito-stress is gebleven
In 2015 werd de Eindtoets verplicht gesteld. Ook werd toen besloten om (in ieder geval voor de Cito-toets) de afname de verplaatsen van februari naar april.
Daarmee zou een grote last van de schouders vallen van zowel leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten: de uitslag van de Eindtoets zou later komen dan de deadline voor het inschrijven van kinderen voor het voortgezet onderwijs. Met andere woorden: ook al zou je de Eindtoets volledig verknallen, je advies stond al vast. Als kind was je al ingeschreven.
En dat is nog steeds zo.
Het schooladvies dat in december, januari of februari wordt gegeven is leidend. De middelbare school neemt een kind op basis van dat advies aan. De Eindtoets kan daar geen afbreuk meer aan doen.
Waarom is er dan toch nog stress?
De meeste ouders geven aan dat hun kinderen stress hebben, omdat er gesproken kan worden van een heroverweging. Een hogere score op de Eindtoets kan leiden tot een hoger schooladvies. Ook al ben je ingeschreven in een havo-klas, als je vwo scoort, kun je worden overgeplaatst. Je begint dan in september niet op havo-niveau, maar op vwo-niveau.
Het enige dat nog wel even dient te gebeuren is vwo laten zien op de Eindtoets.
En daar zit hem dan ook veel stress in. Het is de stress die veel leerlingen zichzelf aanpraten. Voor een deel gezonde stress, omdat deze leerlingen beseffen dat ze het zelf in de hand hebben. Maar gezonde stress kan ook snel ongezond worden, wanneer het dag en nacht het leven beïnvloed.
5 tips bij Eindtoets-stress
Van Cito-stress kunnen we misschien niet meer spreken, omdat er meerdere mogelijkheden zijn om de Eindtoets af te nemen. Maar stress voor de Eindtoets blijkt er wel nog altijd te zijn. Hieronder delen we graag 5 tips die je kan gebruiken om als ouder met deze stress om te gaan.
#1 Is de stress gezond?
Gezonde stress hoeft niet verkeerd te zijn. Zeker niet als je het idee hebt dat je kind er al die jaren toch een beetje makkelijk vanaf is gekomen en niet het onderste uit de kan heeft gehaald. Er hoeft dan niets mis mee te zijn als je kind de maanden voor de Eindtoets harder gaat werken, omdat het dat zelf ook graag wilt. Met name die eigen wil is heel erg belangrijk.
Controleer dit altijd en heb er gewoon gesprekken over. Proef je dat de stress niet gezond is, dan moet je er wat aan doen.
#2 Laat de zenuwen gaan
Zeker in de week voor de Eindtoets zullen er zenuwen zijn. Laat die zenuwen lekker gaan en ga je kind zeker niet zeggen dat het “niet zenuwachtig” hoeft te zijn. Zenuwen zijn ook door volwassenen nauwelijks te controleren. Door er juist op te wijzen dat je niet zenuwachtig hoeft te zijn, bereik je het tegenovergestelde.
Denk maar eens aan de roze olifant. Hoe stelliger je verzocht wordt dat je absoluut niet aan een roze olifant mag denken, hoe duidelijker we hem voor ons zien. Ook jij ziet nu een roze olifant voor je! Zo versterkend werkt het met zenuwen dus ook. Laat ze gaan!
#3 Afleiding
De beste remedie tegen stress en zenuwen is afleiding. Je kunt afleiding natuurlijk in allerlei soorten en maten krijgen. De wijze waarop je je kind afleidt van de Eindtoets is dan ook niet relevant, als je het maar doet.
Ga iets leuks doen, vraag om te helpen bij het koken, speel samen een game of ga er lekker op uit. Zorg er in ieder geval voor dat je kind het in zijn hoofd drukker krijgt met iets anders dan te denken aan de komende Eindtoets!
#4 Blijf altijd positief
Kinderen willen diep van binnen maar één ding: het goede doen. Jij bent als ouder heel belangrijk voor je kind, ook al zou je dat – zeker in de puberteit – niet altijd zeggen. Kinderen zullen het lang niet altijd toegeven, maar de mening van hun ouders is heel belangrijk.
Blijf dus altijd positief. Ook al heb je zelf weinig vertrouwen in een hogere score, laat dan blijken dat je je kind vertrouwt. Doe geen loze beloften als ‘Je gaat vast een hogere score halen’ als je daar niet in gelooft, maar zeg iets in de trant van ‘Je hebt je heel goed voorbereid op de toets’ of ‘Je doorzettingsvermogen alleen al is bewonderenswaardig’. Op die manier laat je als ouder zien dat er voor jou geen lading ligt op een toets, maar dat je het positieve gedrag van je kind wel opmerkt.
Je zoomt hierbij in op eigenschappen van je kind en niet zo zeer op (te moeilijke) vaardigheden.
#5 Overdrijf niet
De Eindtoets is een belangrijk moment, maar ga hier niet in overdrijven. Het is ook niet het einde van de wereld. Er zijn immers wekelijk toetsen en straks op het voortgezet onderwijs zal dat alleen maar meer zijn.
Na elke toetsdag meerdere keren vragen hoe het ging zal dan ook niet werken, want daarmee krijgt de toets toch weer de lading die je niet mee wil geven. Ook een uitgebreid feestje geven als de toets voorbij is, spreekt tegen dat deze niet zoveel voorstelt.
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Conclusie
Eindtoetsstress is verschoven, net als de toets zelf. Maar het voordeel is dat er vooral druk vanuit leerlingen zelf is. Zij willen beter presteren in plaats van dat ze bang zijn afgerekend te worden. Het schooladvies en niveau voor de middelbare school liggen immers al vast. Met de 5 tips in dit artikel kun jij je kind helpen om die stress enigszins in goede banen te leiden.