Wil je de Dia toets oefenen met je kind? Lees dan snel verder. In dit artikel informeren we je over de Dia toets en vertellen we je hoe je het beste met je kind voor deze toetsen kunt oefenen.

Wat is de Dia toets?

De Dia toets is een leerlingvolgsysteemtoets (lvs-toets), uitgegeven voor Diataal. Het toetst de basisvaardigheden op het  gebied van taal en rekenen. Er wordt getoetst op onder meer begrijpend lezen, spelling en de diverse rekenvaardigheden uit de kerndoelen.

De score van de Dia toets geeft een begin-, tussen- of eindmeting en kan de leerkracht helpen het onderwijs aan te passen op het niveau van de klas of een individuele leerling.

Dia toetsen nemen een paar ochtenden in beslag en worden op school gemaakt.

Dia toets oefenen

Inhoud Dia toets

Zoals gezegd toetst de Dia toets de basisvaardigheden op het gebied van de voornaamste vakken: rekenen en taal. Dat betekent echter niet dat jaarlijks hetzelfde wordt getoetst. De toetsen van Dia groeien mee met het kind. Dat betekent dat de inhoud van de Dia toets zich ook aanpast naar wat een kind leert. Op het gebied van rekenen zal in groep 3 getoetst worden tot en met 20 en later tot en met 100, maar in groep 8 gaat het om getallen tot in de miljoenen.

Kort samengevat komen de volgende onderdelen terug op vrijwel iedere Dia toets, maar dan wel op het niveau van de klas op dat moment:

Rekenen

  • Getalbegrip
  • Bewerkingen
  • Meten en meetkunde
  • Verhoudingen en  verbanden

Taal

  • Spelling van niet-werkwoorden
  • Spelling van werkwoorden
  • Grammatica en interpunctie
  • Zinsdelen en woordsoorten
  • Begrijpend lezen
  • Woordenschat
  • Beginnend studerend lezen

Dia doorstroomtoets

Een aparte toets van Dia is de doorstroomtoets. Dit is de verplichte toets die kinderen in groep 8  maken. Diverse aanbieders hebben een doorstroomtoets en het is vrij normaal dat scholen die het Dia LVS hanteren ook de doorstroomtoets van Dia gebruiken.

dia doorstroomtoets

De doorstroomtoets wordt in januari/ februari afgenomen in groep 8, toetst de vaardigheden op het gebied van rekenen en taal en is bedoeld om een eindstand door te geven. De uitslag van de Dia doorstroomtoets kan bepalend zijn voor het schooladvies, want als de toets een hogere score laat zien dan het gegeven schooladvies, moet school het advies aanpassen.

Wanneer vindt de toets plaats?

De Dia toetsen vinden op drie momenten in  het jaar plaats, maar scholen zijn zelf vrij om een datum te prikken. Diataal zelf adviseert daar wel in en de meeste scholen volgen dit advies op.

  • Vanaf groep 3 tot en met groep 8 is de beginmeting in september/ oktober
  • Vanaf groep 3 tot en met 7 is de middenmeting in januari/ februari
  • In  groep 8 is de middenmeting in oktober/ november
  • Vanaf groep 3 tot en met groep 7 is de eindmeting in mei/  juni
  • In groep 8 is de eindmeting (Dia doorstroomtoets) in  januari/ februari

Score Dia toets en referentieniveaus

De scores van de Dia toets worden naast de referentieniveaus voor taal en rekenen gelegd. Deze referentieniveaus laten dan ook de uiteindelijke uitstroom zien.

Er wordt uitgegaan van een f-niveau (fundamenteel) en een s-niveau (streef). Het f-niveau is het niveau dat iedere basisschoolleerling moet zien te behalen.

De basisschool bereidt kinderen voor op 1f en 1s. Na de basisschool wordt de lijn doorgezet naar 2f tot en met 4f het middelbaar onderwijs. Het kan echter zijn dat de Dia toets in de basisschoolperiode al 2f laat zien. Sterke leerlingen stromen dan ook hoger uit.

In onderstaande tabel is een schatting van de uitstroomprofielen te zien, op basis van de scores op de Dia toets. Let wel: deze verschillen per vak. Het kan dus zijn dat een kind op rekenen 2f scoort, maar op begrijpend lezen 1f.

Dia scores

In onderstaand overzicht is een uitslag van meerdere Dia toetsen voor rekenen te zien, waarbij  gekeken wordt naar de referentieniveaus.

Voorbeeld uitslag Dia toets

Je ziet dat de leerling tijdens de eerste en tweede toets (Begin en Midden) ‘naar 1F’ scoort en bij de laatste toets een enorme sprong maakt en ‘1F’ haalt.

Dia toets oefenen

Steeds meer ouders kiezen ervoor de Dia toets met hun kind te oefenen. Dat doen ze vanwege uitval op school. Kinderen lopen steeds meer achterstanden op en het kost tijd om die in te halen. Ouders willen niet wachten tot er hulp komt vanuit school en gaan aan de slag met oefenmateriaal.

De Dia toets oefenen kan om meerdere redenen zinvol zijn, zoals:

  • Kinderen raken bekend met de vraagstelling op de toets, die toch verschilt van methodetoetsen;
  • Door te oefenen kun je als ouder zien waar je kind nog extra hulp bij nodigt heeft;
  • Oefenen maakt kinderen meer zeker van zichzelf;
  • Als ouder houd je de controle over het leren van je kind;
  • Oefenen voor de Dia toetsen zorgt ervoor dat kinderen maximaal presteren tijdens deze belangrijke toetsen op de basisschool.

Wat wel belangrijk is bij de Dia toets oefenen, is om gebruik te maken van degelijk oefenmateriaal. Helaas is er op internet veel oefenmateriaal te vinden dat helemaal niet zo geschikt is. De stof is verouderd of bereidt helemaal niet voor op de Diatoets. Om je op weg te helpen hebben we een aantal oefenboeken ontwikkeld, die ook werken voor de Diatoets.

Oefenboeken van Bureau Bijles

Wil je de Dia toets oefenen met goede oefenboeken? Op de pagina’s hieronder informeren we je verder over de oefenboeken voor de Dia toetsen van groep 3 tot en met groep 8. Ook voor de doorstroomtoets hebben we een pagina.

Dia toets oefenboeken
De oefenboeken van Bureau Bijles bereiden voor op alle toetsen van de basisschool, zoals Cito Leerling in Beeld, IEP-toets, Dia toets en Boom toets.