Als jouw kind in groep 6 zit en thuisonderwijs krijgt, weet je in elk geval dat de school bezig is om het onderwijs voort te zetten.
Om jou als ouder te helpen behandelen we kort en bondig enkele belangrijke punten voor het verzorgen van goed thuisonderwijs in groep 6.
Rekenen
In groep 6 wordt rekenen aardig uitgebouwd. Op het gebied van rekenen met breuken worden grote stappen gezet. Ook wordt er met grotere getallen en complexere bewerkingen gewerkt.
De school zal de lessen van rekenen zoveel mogelijk continueren. Maar instructies zijn moeilijker te geven. Zo kan de juf of meester geen individuele reacties meer geven, zoals in de klas normaal wel gaat.
Wat kun je als ouder doen? Lees de instructies van de leerkracht goed door of zoek op Youtube naar antwoorden. Kom je er niet uit? Stel ons dan gerust een vraag. Wij proberen alle vragen van ouders te verzamelen en te beantwoorden.
Taal en spelling
Bij taal is met name begrijpend lezen een belangrijk vak. Vanaf groep 6 wordt het studerend en begrijpend lezen geoefend. Dat is een intensief proces dat eigenlijk alleen maar klassikaal kan gebeuren, omdat de leerkracht in gesprek gaat met de klas. Begrijpend lezen is één van de belangrijkste factoren bij het geven van een schooladvies in groep 8.
Lees hier meer als je begrijpend lezen wilt oefenen en wil voorkomen dat je kind een achterstand oploopt.
Bij spelling gaat het erom dat kinderen woorden uit de categorieën goed kunnen spellen. Laat deze woorden altijd verbeteren als ze fout gaan, neem regelmatig een dicteetje af en controleer deze samen. Ook grammatica begint een rol te spelen (persoonsvorm, onderwerp en gezegde).
Creatieve vakken
Op sommige weekroosters worden suggesties gedaan voor creatieve vakken, maar kinderen moeten het wel even zonder hun klasgenoten stellen. Ga in op de suggesties van de leerkrachten of wees zelf creatief. Creatieve vakken zijn belangrijk omdat ze kinderen mentaal op een andere manier uitdagen.
Cito-toetsen groep 6
Ouders maken zich ook zorgen om de Cito-toets van groep 6. Zoals bekend zijn er twee Cito-toetsen in groep 6: de M6 en de E6. Hoewel de M6-toets net achter de rug is, wordt er alweer hard aan de E6-toets gewerkt.
Hoe voorkom je nu dat je kind straks laag scoort vanwege het coronavirus?
Het oefenboek ‘Cito-toets Groep 6 Oefenen’ helpt om achterstanden te voorkomen of weg te nemen. Door het oefenboek te gebruiken weet je als ouder zeker dat je kind in ieder geval voorbereid wordt op de Cito E6.
Zie je nu dat je kind onderdelen slechter maakt? Ga dan in gesprek met de juf of meester om meer hulp op maat te kunnen bieden. Lukt dat niet? Neem dan contact op met ons en we zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.
Cito-toets Oefenen Groep 6
Wil je oefenen met ons oefenboek voor de Cito-toets in groep 6? Veel ouders zijn je de afgelopen jaren voorgegaan en hebben veel profijt van de oefenboeken gehad.
Met het Cito-toets Oefenboek voor Groep 6 ontvang je:
- Vele opdrachten voor rekenen, begrijpend lezen, spelling, woordenschat en taal;
- Vragen in de vorm zoals Cito ze ook zal stellen op de toets E6;
- De mogelijkheid om je kind goed voor te bereiden en te trainen door belangrijke vaardigheden te herhalen en aan te bieden.
Er zijn drie oefenboeken beschikbaar. In deel 1 wordt voorbereid op de M6-toets, in deel 2 op de E6-toets. Deel 3 betreft een combinatie van beiden.
We adviseren om in ieder geval deel 2 te gebruiken. Wanneer er echter al een achterstand is (lagere scores op de M6-toets) kan het ook helpen om afwisselend uit deel 1 en deel 2 te oefenen. Twijfelt u, of heet u vragen? Neem dan contact met ons op.